La Generalitat de Catalunya va aprovar la memòria prèvia de l’avantprojecte de la Llei de Ports, que té com a objectiu estratègic configurar els ports catalans “com un veritable motor econòmic”, tant els gestionats per la Generalitat com els que s’exploten en règim de concessió.
L'executiu ha impulsat aquesta mesura davant la necessitat d'adequar la llei actual, vigent des de 1998, a la realitat actual i fer front als canvis registrats en el trànsit portuari del país (pesquer, comercial, industrial, de serveis, etc.), amb millores en la qualitat de les infraestructures. Així, la nova llei introduirà canvis per garantir un sistema concessional "més flexible i incentivador de les inversions", amb un règim d'usos del domini portuari més ampli i atractiu que l'actual per contribuir a generar activitat econòmica.
De fet, segons un estudi elaborat per l’empresa pública Ports de la Generalitat i presentat el passat mes de juny, els 45 ports gestionats per la Generalitat generen un impacte anual de 1.000 milions d’euros i 12.000 llocs de treball. Durant la presentació el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va destacar el caràcter dinamitzador del sistema portuari català no només pel que fa a l’activitat econòmica sinó també en l’àmbit social, i va afegir que la nova Llei de Ports “ha de configurar els ports com a veritable motor econòmic, clau per al futur del país”.
Així, l’activitat generada per aquests 45 ports (tots els del litoral català excepte els de Barcelona i Tarragona, que són ports d’interès general) en sectors com la pesca, aqüicultura, nàutica, restauració, industrial (drassanes i varadors), comercial, turístic i serveis equival al 0,5% del PIB català i al 0,4% de l’ocupació de Catalunya.
Els ports juguen també un paper rellevant en l’àmbit social i permeten el desenvolupament de tot un seguit d’activitats formatives, esportives culturals i cíviques. Segons dades de 2014, el nombre de visitants a les instal·lacions portuàries catalanes associats a aquest paper de dinamització social va superar el milió de persones.
Amb el compromís ferm d’impulsar la igualtat de gènere i promoure el lideratge femení en el sector marítim i logístic, el Barcelona Clúster Nàutic ha donat suport actiu a la…[+]
El Barcelona Clúster Nàutic va oferir el passat 10 d’abril una nova sessió formativa en format webinar, centrada en l’evolució i els reptes de la connectivitat marítima. Amb el títol…[+]
El passat 7 d’abril, els socis protectors del Barcelona Clúster Nàutic van participar en un dinar institucional amb representants destacats del Port de Barcelona, en una trobada que va tenir…[+]