La projecció internacional dels socis impulsors i constituents del Barcelona Clúster Nàutic conforma una de les principals fortaleses de l’entitat, que pretén consolidar Barcelona com un referent internacional de la nàutica. L'Ajuntament i el Port de Barcelona, Barcelona Regional, Marina Barcelona 92 i Marina Port Vell, juntament amb l'UPC, el Consorci el Far i la Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) són els socis impulsors d'aquesta iniciativa.
L'Ajuntament de Barcelona i el Port de la ciutat van ser els dos actors públics fonamentals en la constitució del Barcelona Clúster Nàutic, en el que és una aposta de govern de la ciutat per desenvolupar nous models productius aprofitant els avantatges competitius que té Barcelona. Amb l'estímul d'aquest projecte, l'Ajuntament de Barcelona pretén enfortir les opcions del sector nàutic i marítim de la ciutat i contribuir a la projecció d'aquestes activitats a tot el país.
Per la seva banda, el Port de Barcelona ‒un dels principals ports de la Mediterrània i d'Europa, motor econòmic del país i pol d'atracció de noves inversions, amb una intensa activitat creuerística‒ va ser l'altre agent imprescindible per tirar endavant aquest ambiciós projecte. Cal destacar que el Port de Barcelona és el primer port de l'Estat en valor de les mercaderies, facturació, càrrega import/export i connexions internacionals. A més, és el primer port de creuers d'Europa i de la Mediterrània i 4rt port base del món i ocupa el primer lloc al Mediterrani en tràfic de vehicles.
Barcelona compta amb una de les més prestigioses drassanes de reparació i manteniment de iots de 35 a 165 metres d’eslora, Marina Barcelona 92, líder mundial en l’activitat de reparació, manteniment i transformació de grans iots (maintenance, refit and repair). La reputació internacional de Marina Barcelona 92, juntament amb la recentment renovada Marina Port Vell, OneOcean Port Vell, conformen un atractiu pol nàutic amb un gran potencial per incrementar la visibilitat de la ciutat i l'especialització a nivell internacional.
D'altra banda, el Barcelona Clúster Nàutic aposta pel coneixement i la formació en estudis del mar i esports nàutics com a estímul per generar R+D+i, fomentar la transferència tecnològica, promoure les professions portuàries i apropar el mar als ciutadans. Un objectiu del qual participen diverses universitats, centres de recerca i altres entitats. És el cas de la Universitat Politècnica de Catalunya que, a través de la Facultat de Nàutica i altres departaments, constitueix una de les principals promotores de la recerca i la innovació en l’àmbit marítim i nàutic, oferint diferents graus universitaris, màsters i postgraus i cursos d'especialització que aborden àmbits com l'enginyeria marina, sistemes i tecnologia naval, el dret i el negoci marítim o la gestió portuària, entre molts altres.
Van ser també socis fundadors el Consorci El Far, entitat dedicada a la formació professional d'oficis del mar i que ha donat lloc a l'Institut de Nàutica de Barcelona, i la Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB), que treballa per dinamitzar la navegació d'alta competició i per promoure la recerca i la innovació en el camp de la navegació a vela.
L’entitat amplia la seva Junta Directiva i celebra que Barcelona aculli el Congrés Científic de la Unesco pels Mars i Oceans.
Aquesta tercera sessió de formació del projecte Naut-EC ha començat amb la presentació d’aquest a càrrec d’Ariadna Benet que ha plantejat les línies d’economia circular que es poden desenvolupar en…[+]
La Junta Directiva del Barcelona Clúster Nàutic s’ha reunit amb el nou president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó. La reunió ha servit per presentar l’entitat així com les empreses…[+]