Open menu

QUI SOM?

El Barcelona Clúster Nàutic es constitueix l’octubre del 2013 amb la vocació de convertir l’activitat nàutica en un dels motors de l’economia de la ciutat, la seva àrea metropolitana i el país, aprofitant l’existència d’un sector on convergeixen indústria, empreses, entitats i centres de recerca amb un alt potencial per generar riquesa i valor afegit.

En l'actualitat, està format per uns noranta membres, entre els quals l'Ajuntament i el Port de Barcelona, Barcelona Regional, Marina Barcelona 92, Marina Port Vell, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) en són els socis impulsors.

El naixement del Barcelona Clúster Nàutic va suposar una nova obertura de la ciutat al mar, després de la important transformació urbana que va experimentar Barcelona a principis dels 90 obrint-se al seu litoral. Una Barcelona que des de fa segles ha comptat amb un front marítim profundament arrelat al mar i a la pesca, amb barris com la Barceloneta, la Ribera i, en general, Ciutat Vella, estretament lligats al creixement del Port de Barcelona. Avui dia, perduren entitats com la Confraria de Pescadors, que segueixen sent un actiu molt important de la nostra economia.

Els vincles de la ciutat amb el mar es reflecteixen també en el seu paper pioner com a promotora de la pràctica dels esports nàutics. Entitats com  el Reial Club Nàutic de Barcelona –un referent en el món de la nàutica mediterrània i dels amants de la vela, organitzador de regates com el Trofeu Conde de Godó i la Puig Vela Clàssica– i el Reial Club Marítim de Barcelona (RCMB) –amb una llarga tradició en la pràctica del rem olímpic i lúdic– en són exemples històrics, al costat d’altres amb una dilatada història com el Club Natació Barcelona i el Club Natació Atlètic Barceloneta.

El front marítim de Barcelona així com la costa barcelonina disposen de les condicions òptimes per esdevenir un referent de la nàutica. Catalunya compta amb al voltant de 1.175 empreses dedicades a les drassanes, els charter, els serveis i equipaments nàutics o els esports aquàtics, entre els diversos segments. D’aquestes, un 68% es localitzen a la província de Barcelona amb una destacada presència a la regió metropolitana. Xifres a les quals cal afegir la celebració d’una cita internacional com és el Saló Nàutic de Barcelona, líder del sector a Espanya, actor molt actiu en la promoció de la nàutica i en la internacionalització de la ciutat i membre del Barcelona Clúster Nàutic.

Els clústers impulsen la innovació i l'excel·lència d'un sector i són elements clau per assolir el desenvolupament endogen d'una regió, ja que busquen aconseguir una economia productiva que aprofiti totes les capacitats del territori. La finalitat? Generar valor afegit a un sector a partir de la contribució de tots els seus agents, i ajudar al creixement socioeconòmic de la regió.

En el cas del Barcelona Clúster Nàutic, l’element identitari i integrador és el mar i tot el seu patrimoni social, cultural i econòmic. Barcelona, destinació turística d'èxit a nivell internacional, compta amb una posició geogràfica estratègica, alhora que el seu litoral urbà concentra una sèrie de característiques que constitueixen un interessant potencial per impulsar el sector nàutic.

L'espai que acull l'epicentre del Barcelona Clúster Nàutic, el Port Vell de Barcelona, és un exemple únic de la integració d’un port amb la ciutat que l’acull, un espai d'ús urbà i ciutadà on conviuen una ampla oferta cultural, lúdica, comercial i esportiva, amb múltiples iniciatives econòmiques i empresarials, així com institucions, universitats i centres de recerca dedicats als estudis i la formació en l’àmbit marítim i nàutic. Des del Clúster s'entén que aquesta concentració d’activitat i coneixement representa una oportunitat única per generar valor afegit i impulsar la innovació i l’excel·lència en el sector nàutic. I fer-ho des de la transversalitat i el desenvolupament d’un nou model productiu que potenciï el mar com a element identitari de la ciutat de Barcelona, però també de Catalunya i de la cultura mediterrània.

Des de la seva creació i ja amb el suport de noranta socis, el Clúster ha esdevingut un agent actiu del seu teixit socioeconòmic, estimulant un model productiu basat en la reindustrialització i que permeti generar i repartir riquesa en el seu entorn més immediat, que és la Barceloneta, però també a Ciutat Vella, Barcelona i el conjunt de Catalunya.

Aquest  context, sumat a l’indiscutible atractiu turístic de Barcelona, al seu paper com a ciutat esportiva internacional i al fet de comptar amb unes infraestructures úniques en el Mediterrani ‒com és el calat per embarcacions de grans eslores i un aeroport internacional molt pròxim‒ esdevenen una oportunitat clau per convertir la nàutica en un dels motors de la nostra economia. És a dir, en un potencial estímul per al teixit econòmic i empresarial tenint en compte, a més, els efectes d'arrossegament que aquesta activitat genera en el seu entorn.

  • Model público-privat

El Barcelona Clúster Nàutic neix de la convicció que el sector nàutic pot esdevenir un actor essencial en el creixement econòmic del país i en la generació de riquesa i ocupació. L'estructura mixta d'aquest Clúster, on hi participen agents públics i privats, permet que l'administració pública faci partícip l'entitat de les diferents polítiques públiques, afavorint la seva transversalitat en benefici del conjunt de la ciutat i també la possible integració en les polítiques regionals.

D'altra banda, l'existència d'un teixit empresarial important en el Clúster aporta operativitat, un major i més profund coneixement del sector i el seu mercat laboral, així com més possibilitats d'interacció i transferència de know-how entre els diferents actors. El Barcelona Clúster Nàutic vol ser l'eina aglutinadora que articuli el diàleg entre autoritat, indústria i comunitat.

AGENDA

16-11-2017

METS TRADE

És la fira d’equipament nàutic més gran del món, amb més de 1.200 expositors de 40 països.

06-12-2017

MISSIÓ COMERCIAL A CUBA I REPÚBLICA DOMINICANA

La Cambra de Comerç de Barcelona organitza una missió comercial a Cuba i República Dominicana, mercats amb una creixent obertura internacional i gran potencial, plens de noves oportunitats, especialment en…[+]

01-05-2018

PALMA BOAT SHOW

El Saló de la Nàutica d'Esbarjo de les Illes Balears se celebra al Port de Palma, una de les seus més importants a nivell d'infraestructures, indústria i xarxa de serveis…[+]

NOTÍCIES

13-10-2017

Presentat el curs de patró de xàrter

El Saló Nàutic Internacional de Barcelona ha estat l’escenari elegit per presentar el curs de patró de xàrter que organitzen conjuntament el Barcelona Clúster Nàutic i l’Escola de Capacitació Nauticopesquera…[+]

11-10-2017

Primer dia de Saló amb intensa activitat per al Clúster

En el primer dia del Saló Nàutic Internacional de Barcelona, el Barcelona Clúster Nàutic ha tingut una intensa activitat. Ha celebrat el tradicional esmorzar de networking per a socis i,…[+]

10-10-2017

Col·laboració amb Railgrup

El president del Barcelona Clúster Nàutic, Toni Tió, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i de Railgrup, Enric Ticó, han signat un conveni de col·laboració…[+]

ACCÉS A L'ÀREA PRIVADA

CONTACTE

info@barcelonaclusternautic.com

BORSA DE TREBALL

CURSOS I FORMACIÓ

LINKS D'INTERÉSBarcelona Clúster Nàutic

AMB EL SUPORT DEL NOSTRE PATRONAT

Barcelona Clúster Nàutic