Open menu
17-02-2023

El Projecte Naut-Ec aposta per fomentar la biodiversitat als ports

Les activitats de lleure que es desenvolupen prop del litoral tenen un impacte important en la vida submarina i, cada vegada, degraden més la costa catalana i mediterrània en el seu conjunt. Per fer-hi front, estan sorgint iniciatives de regeneració de la fauna marina. En aquesta nova sessió de formació del projecte Naut-EC se n’han presentat algunes.

La sessió ha començat amb una presentació del projecte Naut-EC i la potencialitat de l’economia circular al sector nàutic, a càrrec d’Ariadna Benet, del TecnoCampus de Mataró. Benet ha destacat que les activitats dels ports es poden anar transformant per a ser respectuoses amb la biodiversitat.

 

A continuació, s’han presentat diferents projectes que treballen per fomentar la biodiversitat dels ports. Eugeni Figa, en nom de l’ACPET  (Associació catalana de ports esportius i turístics), ha presentat la guia de cales i ports de la Costa Brava que recull consells i propostes per fomentar una navegació responsable. També ha presentat un projecte de transició energètica per les instal·lacions portuàries i embarcacions de lleure.

Tot seguit, Pau Guasch de SEABOATS, ha explicat la proposta de l’empresa pel disseny i la creació de robots marins per a l’exploració i conservació del fons marí, una via que ajuda a reduir el cost, el risc humà i l’impacte al medi.

De la seva banda, en Maxime Ruiz, de RESCUE OCEAN BARCELONA, ha exposat la seva iniciativa social de recollida de residus a la costa de Barcelona i altres platges de l’estat. La iniciativa es completa amb projectes educatius escolars i campanyes de conscienciació.

Al seu torn, Eric Bourguignon, d’ECOCEAN, ha donat a conèixer el seu projecte per preservar la fauna marina de les costes. El seu objectiu és actuar en zones de poca profunditat on hi ha pràctica nàutica. Han creat gàbies marines on les cries de peix poden sobreviure als depredadors i, per tant, fer créixer les espècies. 

També ha presentat la seva proposta de formigó blau, Paolo Tendone, d’ECONCRETE. L’empresa italiana ha creat un formigó respectuós amb el medi que ajuda a desenvolupar la fauna marina als ports. L’objectiu és  transformar les estructures grises on no s’hi crea fauna i flora marina per infraestructures blaves on sí que hi ha vida.

Finalment, Ignasi Ferrer, d’OCEAN ECOSTRUCTURES, ha explicat com treballen per desenvolupar tecnologia de regeneració marina sobre infraestructures humanes al mar i aporten solucions que compensen l’acció d’aquestes fomentant la fauna i la flora marina.

Podeu veure la jornada a https://www.youtube.com/watch?v=RXOnycKTM2Y

 

NOTÍCIES

24-11-2023

Dos projectes amb beneficis per l’ecosistema marí guanyen la segona edició del programa B-Blue

L'Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, en col·laboració amb Costa Cruceros i el Port de Barcelona, ha guardonat dos projectes en la segona edició del B-Blue.

24-11-2023

SOLÉ DIESEL PRESENTA MOTORS COMPATIBLES AMB HVO

En el món amb constants canvis dels equips marins, la sostenibilitat és clau. Solé, un nom respectat en motors d’embarcacions i generadors marins amb més d’un segle d’experiència, se suma…[+]

24-11-2023

​El Barcelona Clúster Nàutic participa un any més al Saló Nàutic amb la mirada posada a l’America’s Cup

La 61a edició del Saló Nàutic s’ha celebrat enguany entre l’11 i el 15 d'octubre al Port Vell organitzat per la Fira de Barcelona, sòcia del Clúster. Aquest any la…[+]

Barcelona Clúster Nàutic

AMB EL SUPORT DEL NOSTRE PATRONAT

Barcelona Clúster Nàutic


Utilitzem cookies per a oferir un servei de gran utilitat i avaluar el rendiment del mateix amb la finalitat de millorar la teva experiència com a usuari. En fer clic a “Acceptar i continuar navegant”, acceptes l'ús de totes les cookies. Si desitges més informació fent clic en “Més informació”, consulta la nostra política de privacitat.