Open menu
20-05-2021

L’ECONOMIA BLAVA A LA UE

Dimecres 19 de maig va tenir lloc la sessió informativa amb experts de la Comissió Europea. Una jornada productiva i molt enriquidora en la que es va posar a debat el futur de l’economiablava.

Dimecres 19 de maig va tenir lloc la sessió formativa “L’Economia Blava a la UE” amb experts de la Comissió Europea. La jornada va estar organitzada entre el Clúster Nàutic i la Comissió Europea i va ser una gran oportunitat per a conèixer el potencial dels oceans, mars i costes, així com per créixer, conservar, innovar i cooperar. També per saber de primera mà quines són les línies estratègiques que està desenvolupant la Unió Europea al voltant de l’economia blava.

La sessió va comptar amb la benvinguda de Carme Preising, adjunta al cap de gabinet de Virginijus Sinkevicius, Comissionat pel Medi Ambient, Oceans i Pesca de la Unió Europea. Va presentar l’economia blava com un dels principals reptes de la Unió pel que fa al desenvolupament sostenible. Preising va detallar l’estratègia que està seguint el comissionat en la que, des de fa un any, s’hi han incorporat conceptes referents de l’economia blava com són la descarbonització del transport marítim, el reciclatge de vaixells, la protecció dels hàbitats marins i la creació d’infraestructures verdes en zones costaneres.

A continuació, els assistents a la jornada van seguir la presentació de Jordi Guillén, científic de la Unitat de Recursos Hídrics i Marins de la Unió Europea. Va destacar la necessitat de conèixer els oceans amb més profunditat per tal de poder-ne treure el màxim rendiment de la forma més sostenible possible. El creixement blau, és a dir, el camí cap a una economia blava sostenible, identifica, segons Guillén, cinc sectors: aqüicultura, turisme de costa, biotecnologia, energies renovables i fons marí. Sobre aquests cinc ítems la Unió Europea dibuixa la seva estratègia de creixement.

Per acabar la seva intervenció, el científic va posar una dada molt rellevant sobre la taula: “per a cada euro invertit en àrees protegides es generen tres euros de benefici. És a dir: conservar i protegir és rendible.” Així mateix, va assegurar que cap al 2030, un 30% de l’àrea marina estarà protegida.

La tercera intervenció, de les quatre previstes, va anar a càrrec de Lorella De La Cruz Iglesias, directora general d’Afers Marítims de la Unió Europea. De la Cruz, va exposar els tres pilars sobre els que es fonamenta l’actuació en economi blava de la Unió Europea  en l’actualitat. Totes elles tenen en comú la sostenibilitat. D’una banda, la sostenibilitat mediambiental: aquelles iniciatives que tenen com a objectiu preservar el capital natural. De l’altra la sostenibilitat social, que està enfocada a oferir un benefici prolongat en el temps i que arribi a generacions futures. Finalment, la sostenibilitat econòmica, que defensa una economia blava innovadora i que aporti un important benefici econòmic. En la mateixa intervenció, la directora general, va reiterar que la cadena de valor de l’economia blava pivota sobre quatre eixos com són la descarbonització, la biodiversitat i protecció de les costes, els sistemes alimentaris responsables i l’economia circular.

El tancament de la sessió va anar a càrrec de la directora general d’Investigació i Innovació de la unitat de “Salut dels oceans i mars” de la Unió Europea que va desgranar el programa Horizon Europe. Un programa que destinarà el 35% del seu pressupost a accions relacionades amb el clima i a impulsar l’economia blava.

El Barcelona Clúster Nàutic valora molt positivament el desenvolupament de la jornada i agraeix als ponents la seva implicació i accessibilitat a l’hora de resoldre dubtes i exposar alternatives a qüestions plantejades durant la sessió.

Els qui estigueu interessats en rebre materials relacionats amb la sessió ens ho podeu demanar a comunicació@barcelonaclusternautic.cat

NOTÍCIES

16-06-2021

El sector de l’Economia Blava: noves tendències i claus en l’ocupació.

L'Economia Blava és un dels principals motors econòmics de la ciutat de Barcelona i ofereix oportunitats d’ocupació amb bones condicions i amb futur. Descobreix quines són, quina formació es requereix…[+]

04-06-2021

L’ECONOMIA BLAVA PROTAGONISTA DE “VALOR AFEGIT” A TV3

Valor Afegit és el programa socioeconòmic de referència de TV3. Aquesta setmana ha dedicat els seus reportatges, emesos darrera del “Telenotícies Vespre”, a descobrir i potenciar diversos exemples d’economia blava.[+]

01-06-2021

Solé Iberia: una nova marca amb una àmplia gamma de solucions marines que aposta pels motors elèctrics.

Solé Diesel S.A., una empresa de caràcter familiar dedicada a la fabricació de motores per a vaixells, grups electrògens i accessoris marins. Va ser fundada fa més de cent anys, i és…[+]

Barcelona Clúster Nàutic

AMB EL SUPORT DEL NOSTRE PATRONAT

Barcelona Clúster Nàutic

Utilitzem cookies per a oferir un servei de gran utilitat i avaluar el rendiment del mateix amb la finalitat de millorar la teva experiència com a usuari. En fer clic a “Acceptar i continuar navegant”, acceptes l'ús de totes les cookies. Si desitges més informació fent clic en “Més informació”, consulta la nostra política de privacitat.