Open menu
26-03-2019

Èxit de la I Jornada de Refit

Prop de cinquanta empreses han participat avui a la I Jornada de Refit, que s’ha celebrat a Mataró Marina Barcelona sota l’organització del Barcelona Clúster Nàutic, Daevi i Varador 2000, amb l’objectiu de generar un debat per detectar les necessitats i els reptes d’aquest sector per tal d’impulsar el seu creixement.

Dirigida als professionals lligats al manteniment i la reparació d’embarcacions, la trobada ha potenciat la formació i el networking en aquest sector, i també ha facilitat un diàleg entre l’empresariat i l’administració, ja que la jornada ha comptat amb la participació del gerent de Ports de Catalunya, Joan Pere Gómez.

Després de la benvinguda a la trobada, que ha fet l’alcalde de Mataró, David Bote, s’ha celebrat la primera taula rodona, sota el títol “Present i futur del sector del refit a Catalunya”, on han intervingut, a més del representant de Ports, el president del Barcelona Clúster Nàutic, Toni Tió, i el CEO de Varador 2000, Xiqui Mas.

Tió ha demanat la col·laboració de l’administració per tal de consolidar aquest sector com a motor econòmic de Catalunya, petició que Gómez ha recollit. “El sector nàutic és motor econòmic i en sóc conscient, als pobles l’empresa que crea més ocupació és sempre el port”, ha confirmat, al temps que ha plantejat com a reptes del sector la sostenibilitat mediambiental, la formació dual i la potenciació del xàrter per tal d’omplir marines i àrees tècniques durant tot l’any. Mas, per la seva banda, ha destacat que l’activitat està creixent i que per tal de seguir aquest ritme és necessari potenciar la formació especialitzada en el sector.

La segona taula rodona s’ha centrat precisament en la formació i les necessitats formatives del sector, amb el director de l’Institut de Nàutica de Barcelona, Feliu López Vidal, i el coordinador del CFGM Manteniment embarcacions esportives i d’esbarjo de l’Institut Miquel Biada de Mataró, Sergi Novo. En l’opinió de López, la formació sí respon a una part de les necessitats de les empreses, tot i que és cert que el catàleg s’hauria d’ampliar amb formació més especialitzada. “Tenim atur zero i tenim gran demanda d’empreses que volen acollir alumnes en formació dual, per tant el balanç és positiu, i esperem el desplegament de la llei de formació professional de 2015 per poder oferir un catàleg més ampli de formació”, ha afegit el representant de l’Institut de Nàutica. Novo hi ha estat d’acord i ha recalcat la necessitat d’ampliar les hores a l’empresa de l’FP dual perquè els alumnes es puguin especialitzar més.

Jotun s’ha encarregat de la ponència formativa “La nova normativa sobre antifouling”, a càrrec de Gemma González, Yachting Concept Director, i Eduardo Díaz, Senior Technical  Support Yachting. Els representants d’aquesta multinacional de pintures han posat llum sobre les noves regulacions en biocides, les substàncies que eviten que la vida creixi en aquest cas al casc del vaixell, i han destacat la necessitat de combinar protecció i estètica en els antifoulings, que representen una part molt important del sector del refit.

La directora de màrqueting i comunicació de Daevi, Eli Martín, ha presentat la ponència “Avantatges d’utilitzar l’emmascarat al refit”. “Val més prevenir que curar, val més protegir que netejar”, ha explicat Martín en relació als productes de protecció per a treballs de refit que produeixen i comercialitzen.

La ponència “La impressió 3D arriba al sector del refit”, a càrrec del director tècnic d’Eceleni, Eloy Bautista, ha tractat de les possibilitats d'introduir aquesta nova tecnologia en aquesta indústria per elaborar algunes de les peces de recanvi necessàries en la reparació d'embarcacions. Bautista ha aclarit que la impressió 3D suposa una revolució, ja que permet fabricar peces que potser ja no estan a la venda i a més amb materials sostenibles i biodegradables, tot i que no ho pot solucionar tot.

Apart de la formació, el networking ha estat una part important de la I Jornada de Refit. Els participants han pogut prendre el micròfon per presentar la seva empresa i els serveis que ofereixen, i així a continuació l’espai de networking ha estat més profitós i eficient.

En la clausura de la I Jornada de Refit, el president del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, Joaquim Arnó, ha fet èmfasi en la necessitat d’impulsar les bases nàutiques al Maresme, a mig camí entre Barcelona i la Costa Brava, i també ha insistit en la importància de la formació especialitzada per impulsar el sector.

Del comiat s’ha fet càrrec el capità de Mataró Marina Barcelona, ​​Ignasi Bendicho, qui ha agraït l’organització de la I Jornada de Refit a la capital del Maresme, en unes instal·lacions pensades i concebudes per atendre les necessitats dels vaixells de gran eslora.

AGENDA

08-10-2020

SUPERYACHT TECHNOLOGY CONFERENCE

Superyacht Technology Conference reunirà a Barcelona a les empreses líders en tecnologia, tant del sector nàutic com de fora.

12-10-2020

SALÓ NÀUTIC INTERNACIONAL DE BARCELONA

CANCEL·LAT

El Saló Nàutic Internacional de Barcelona concentra tota l'oferta i totes les novetats de la nàutica esportiva i d'esbarjo. Embarcacions a motor i a vela, de…[+]

NOTÍCIES

24-07-2020

Assemblea online

L’assemblea general de socis del Barcelona Clúster Nàutic s’ha celebrat en format online amb molt bones dades de participació, una mica més d’un terç dels associats, els quals han aprovat…[+]

26-06-2020

Campanya #SentirElMar

El Barcelona Clúster Nàutic ha llançat la campanya #SentirElMar, per promocionar de cara a aquest estiu les vacances nàutiques.

22-06-2020

Entre el 30 i el 50% de caiguda d’activitat

El Barcelona Clúster Nàutic ha organitzat la sessió online "Escoltem el sector", enfocada d'una banda a compartir informació sobre les expectatives de la temporada i per l'altra a posar sobre…[+]

ACCÉS A L'ÀREA PRIVADA

CONTACTE

info@barcelonaclusternautic.com

BORSA DE TREBALL

CURSOS I FORMACIÓ

LINKS D'INTERÉSBarcelona Clúster Nàutic

AMB EL SUPORT DEL NOSTRE PATRONAT

Barcelona Clúster Nàutic